Jdi na obsah Jdi na menu
 


úvod, aneb proč Keltové?

28. 12. 2006

O tom, proč jsem se jednoho roku rozhodla, že si jako téma Ročníkové práce zvolím Keltové, se myslím šířit nemusím. Kdo mě alespoň trochu zná, je mu to všechno jasné :)

Rozhodla jsem se vložit na své stránky celou ročníkovku a pro přehlednost jsem ji rozdělila podle kapitol, které jsem ve své práci měla. Přeji příjemné počteníčko.

na úvod něco obecně o Keltech

S názvem „Keltové“ se můžeme poprvé  setkat v díle Histories apodexis od Hérodota z Halikarnasu, které pochází asi z 5.st. př.n.l. Významný podíl na keltském etnickém složení mají dvě kultury: mohylová (15.-13.st.př.n.l.) a kultura popelnicových polí (13.st.př.n.l.). Největší rozmach kultury Keltů v Evropě se datuje do 5.- 1.st.př.n.l. Byli rozděleni na množství kmenových společenství.

Etnický původ  Keltů není zcela jasný ani dnes. Jejich předky lze nalézt i v mohylové kultuře doby bronzové a také pak v kultuře popelnicových polí od severní Francie přes jižní Německo až do Čech. Podle jiných teorií vznikli na Dunaji smíšením dvou kmenů.

V 5. – 1. století př. n. l. byli Keltové nositeli tzv. laténské kultury. Později jich byla většina romanizována. Středoevropští Keltové byli vytlačeni Germány.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář