Jdi na obsah Jdi na menu
 


kultura Keltů

28. 12. 2006

Keltské umění

 

Jedním z klasických pramenů, který nám podává informace o Keltech  jsou mince, které byly původně přejaté od Římanů, ale upraveny “po keltsku“. Z původního portrétu na mincích začali Keltové dělat ornamenty a právě hlavní rys jejich umění je ornamentalismus – zaměření na různé geometrické útvary. Od 5. století se prosazuje starolaténský výtvarný projev a halštatský geometrický je na ústupu. To mělo za následek jinou obchodní orientaci – hlavně na Etrusky. Pozůstatky keltské architektury jsou oppida (viz kapitola 6.1 ).

 

 

 

Důležitá byla u Keltů především keramika. Například jako úplně první v Evropě zavedli hrnčířský kruh. Zvláštním odvětvím se stala malovaná keramika, která tvořila vzácný obchodní artikl.

 

Divadlo

Keltské divadlo se vyznačovalo hlavně abstrakcí – záleželo na kostýmech, tanci a pokud představení mělo děj, býval složitý a propracovaný.

 

Keltská literatura

 

Keltové znali písmo, ale mnoho písemných památek se nám nedochovalo, protože Druidi nesměli zapisovat své učení a předávali si ho pouze ústně, jelikož bylo velmi tajné.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kelti

(Marie, 6. 11. 2007 13:56)

jsou fakt hnusny

Re: Kelti

(Kate, 16. 9. 2013 17:14)

No, nechtěla bych vidět tebe... Stránky jsou náhodou opravdu povedený a kelti byli určitě velice vzdělaní. Ne jako NĚKTEŘÍ jedinci ;)

Kelti a vitisk

(Anonim, 6. 11. 2007 13:59)

ahoj je to fakt dost dobri uz to mam vitiskli!!!!!!