Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veselské písky

5. 7. 2007
Dnes jsme se vydali na kolech i pěšky do přírodní rezervace Veselské písky. Jde o 5 odělených rybníků, které zde vznikly vytěžením písku. Jsou to prostě staré zaplavené pískovny. udržuje se tu unikátní mokřadní fauna i flóra. naučná stezka, která tudy vede zahrnuje 14 infotabulí ( myslím, že by jich mohlo být klidně i méně, jelikož několik tabulí neposkytuje kromě žvástů informace veškeré žádné) povětšinou s velmi zajímavým obsahem. V okolí oněch pískových nádrží se vyskytuje mnoho malých jezírek, či mokřadů lépe řečeno. Cestou jsme potkali racky chechtevé, kteří přelétali nad hlavou a smáli se turistům, kterým nebyl příjemný vítr. Opravdu foukalo slušně, místy i pršelo a déšť s větrem...přes vodní hladinu...no chuťovka. Chvílemi jsme se museli schovat do lesíka aby nás to neodfouklo. Poté co jsem musela vytrvale zatáčet doprava abych jela rovne proti větru jsem usoudila, že bude výhodnější chvilku počkat až se to vyvětruje. Nějak se to k tomu moc nemělo, tak jsme vyrazili dál. Každou chvíli nás málem nárazy větru smetly z hráze, ale jinak to bylo opravdu pěkné prostředí.
Objeli jsme první z rybníků a zajeli jsme do malého lesíka. Čekalo nás milé překvapení v podobě obsypaného ostružiní. Bylo to poprvé, co jsem letos si zcela dobrovolně počkrábala nohy o ostružiní. Maliny byly opravdu dokonalé. Jako by čekaly jenom na nás. To nás vzpružilo a tak jsme křepce pokračovali dál větrem a deštěm. Krásná krajina okolo vody skýtala mnohá romantická zákoutí, která jsme ale nemohli kvůli nárazům větru náležitě ocenit. Cestou zpět okolo dalšího rybníka jsme narazili na malé jezírko s rašeliníkem. Informační tabule opodál říkala, že tam musí někde být rosnatka okrouhlolistá ( naše skorem jediná volně žijící masožravka..vcelku vzácná, tedy to jsem si říkala než jsem dorazila na tohle místo). To jsem si nesměla nechat ujít. Pečlivě jsem se dívala pod nohy abych nezašlápla nějaký speciání druh i kdyby se mělo jedna o trávu, a hledala jsem zmíněnou rosatku. obešla jsem rybníček a na druhé straně na mě zubila svoje rozevřené lapákky. Se šťastným výkřikem jsem se kní střemhlav vrhla. Málem jsem se zřítila do rašeliny a tvořila bych nedílnou součást uhlí našich pokračovatelů, ale naštěstí jsem to vybalancovala a fotila rosnatku ze všech stran. Rozzářeně jsem se vracela na místa, kde jsme nechali kola a ....to snad neni pravda....všude okolo na zemi samá rosnatka. Pošlapaná výletníky. Prostě jako plevel. To mnou opravdu slušně otřáslo. Do encyklopedie by se mělo napsat: " rosnatka okrouhlolistá se na některých lokalitách v ČR vyskytuje tak hojně jako plevel".
Po návratu jsme zhodnotili, že se nám chce ještě někam zajet. Vydali jsme se na blízké rybníky které nesou názvy Naděje, Láska, Přátelství, Víra...apod. Jejich okolí je opravdu malebné. Musím ještě dodat, že zde rostou také OOOObrovské borůvky.
Výlet byl opravdu moc pěkný. Každému kdo pojede okolo musím Veselské písky doporučit :)
                                                                                       Z.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář